התמודדות עם לחץ – תמיד יש יותר מאפשרות אחת

איל רוזן

איל רוזן

אני מאמין שהיכולת לחלום ולהגשים, לחשוב ולעשות טמונה בכל אחד. יחד נוכל למצוא את האיזון בחיים, נעצים את היכולות, נחזק את החולשות, נצליח.

Facebook

יש ימים כאלה, שבהם אפילו המשימות הכי פשוטות, השיחות מסביב והצורך להיות נוכחים במקום סוג של צללים של עצמכם, נראים פשוט בלתי אפשריים. אתם רוצים לצעוק, לשבור משהו או סתם לבכות, כי הראש שלכם "מפוצץ" במשימות לא גמורות.

אם יש לכם ימים כאלה, כנראה שאתם חווים רמות גבוהות של מתח. היום נראה שכולם מנהלים חיים מסובכים ומהירים מאוד, מלאים במה שנראה כמו משימות ומחויבויות בלתי פוסקות. במקרים רבים, קשה לראות דרך כל הערפל ולהבין מה חשוב ומה יכול לחכות קצת.

כשלומדים כיצד להתמודד ביעילות עם לחץ, הימים הופכים להיות יותר טובים, האושר סוף סוף נמצא בצד שלכם, אתם בריאים ואפילו פרודוקטיביים יותר.

אבל קודם בואו נבין מה זה לחץ

לחץ הוא תגובה נורמלית של אדם למצב של חוסר איזון. כלומר, כשמשהו לא מרגיש נכון, הגוף מגיב פיזית לגירויים מבחוץ. לחץ הוא לא משהו חיובי או שלילי. הוא רק תגובה פיזית לגירויים מוגזמים, ולפעמים הוא יכול להיות אפילו מועיל, אבל במקרים רבים הוא יכול להיות מזיק עד כדי פגיעה בבריאות הפיזית והנפשית.

לדוגמא, כשאדם מרגיש יותר מדי לחוץ, הוא יכול להיות עייף ותשוש, ודי מהר לתחושות אלו מתווספות תחושות של חרדה, פחד או פאניקה.

תגובת לחץ היא הדרך של הגוף להגן עליכם, ובחלק מהמקרים הוא עוזר לכם להישאר ממוקדים, אנרגטיים וערניים. במצבי חירום, מתח יכול להציל את חייכם ולתת לכם את הכוח הדרוש על מנת להגן על עצמכם, למשל לדחוף אתכם ללחוץ על הבלמים בזמן כדי למנוע תאונה. במקרים כאלו לחץ יכול להיות 'חיובי', או כלי מועיל.

אבל היום אני רוצה לדבר על אנשים שחווים לחץ שמפסיק להיות מועיל ומתחיל להזיק

כשאתם מוצפים בלחץ אתם יכולים להיות כועסים, נסערים, נסוגים, מדוכאים, מתוחים או אפילו משותקים., תגובות אלו מונעות מכם לתפקד ביעילות, והן עלולות להזיק לבריאותכם הנפשית. בטווח הארוך, הלחץ יכול למנוע מכם להיות מאושרים, להשפיע באופן מזיק על מצבי הרוח שלכם ועל הרווחה הפיזית שלכם.

אם לא תתחילו ללמוד איך להתמודד עם הלחץ בצורה בריאה ויעילה, אתם עלולים להזיק, לפחות במידה מסוימת, לעצמכם ולאנשים סביבכם. אז כשאתם חווים סימנים או תסמינים של מתח, הנה כמה אפשרויות להתמודד עם הלחץ בחיי היומיום ובמקום העבודה.

הבנת המקור והסיבה ללחץ היא הצעד הראשון ללמוד איך להתמודד איתו

נסו לקחת בחשבון את כל מקורות הלחץ שלכם, גם אם זה מלחיץ אתכם קצת, וכתבו מה לדעתכם גורם לכם ללחץ. הבנת הסיבות השונות שגורמות לכם להיות לחוצים, תאפשר לכם, בהמשך, למצוא פתרונות למנגנוני התמודדות עם הלחץ. למשל:

מה מדאיג אתכם עכשיו? נסו להיות ספציפיים ולהבין את הסיבה המדויקת שגורמת לכם להרגיש לחוצים, חרדים או מודאגים.

מה יש בזה שמעורר אצלכם דאגה? האם אתם לחוצים כי האירוע, האדם או המצב משפיעים עליכם ישירות, או שאתם פשוט מודאגים מתוך הרגל להיות מודאגים?

האם אתם לוקחים אחריות על הלחץ שלכם? האם אתם מאשימים אנשים אחרים, אירועים ונסיבות ומטילים עליהם את האחריות למצב הרגשי השלילי שלכם?

האם אתם מגדירים לחץ כחלק מהאישיות שלכם? כלומר, האם אתם מחשיבים את עצמכם כאנשים עצבניים, חרדתיים או לחוצים?

האם אתם מאמינים שהלחץ שלכם זמני בלבד? כלומר, האם אתם מרגישים לחוצים כי אתם מתמודדים עם יותר מדי משימות ומצבים עכשיו?

איך אתם מתמודדים כרגע עם הלחץ? האם יש לכם כלים ומנגנונים שיעזרו לכם להתמודד עם הלחץ היומיומי? כיצד פועלים מנגנוני ההתמודדות שלכם?

במקום לסגל הרגלים שליליים כמו עישון או שתיית אלכוהול, ולסבך את המצב יותר, יש לכם עוד אפשרויות

במקום לפנות לפתרונות שליליים ושממש אינם יעילים, למרות שהם יכולים להרגיש טוב לפחות לזמן קצר, כמו למשל שתיית אלכוהול, עישון או שימוש בסמים, יש לכם עוד כמה אפשרויות, שהן הרבה יותר בריאות, והרבה, הרבה, הרבה יותר יעילות.

כשהאפשרויות האלה הופכות להרגלים שאתם משתמשים בהם בטווח הארוך, הלחץ פשוט מתנדף מחייכם, לפחות ברובו, והחיים שלכם הופכים להיות יותר קלים, מאושרים, ופרודוקטיביים. סקרנים לנסות? הנה כמה אפשרויות שחשבתי שיוכלו לעזור לכם:

מתחילים לשמור על הגוף והנפש

אחת השיטות החשובות ביותר למניעת מתח ועומס רגשי היא לטפל בגוף ובנפש. אכלתם מספיק היום? ישנתם טוב? האם אתם מקפידים על פעילות גופנית?

יוצאים להתאמן

אפילו כמה דקות ביום של פעילות גופנית יכולה להעלות את רמות האנדורפין שלכם ולהפחית לחץ. אימונים, ריצה או הרמת משקולות הן פעילויות שיכולות לעזור לכם לשחרר את הכעסים או התסכולים, והתוצאה תהיה תחושות הרבה יותר רגועות ושמחות.

תמיד חשוב (ואפילו כיף) לאכול נכון

כי כשאתם לא אוכלים מספיק במהלך היום, אתם מכניסים מתח מיותר לגופכם, מתחילים לסבול מכאבי ראש ובאופן כללי מרגישים חלשים ועייפים. הקפידו לקחת איתכם חטיפים בריאים לכל מקום, ואכלו ארוחות מאוזנות במשך היום.

שתו מים

שתיית מים היא אחת השיטות הטובות ביותר לשמירה על מוח ברור וחד. כשאין לכם מספיק מים בגוף, אתם מתחילים להרגיש חלשים, עייפים, ולא מסוגלים לחשוב בבהירות. קחו איתכם בקבוק מים לכל מקום, ומלאו אותו מחדש במשך היום.

הימנעו מלחץ מיותר (או מסופת הוריקן רגשית)

האם יש נושאים מסוימים שגורמים לכם להיות מתוחים או מוצפים? אם כן, הימנעו מנושאים אלו והתמקדו בדברים שעוזרים לכם להישאר רגועים ולמנוע מכם להתרגז סתם.

התרחקו מאנשים שליליים

אל תסתובבו עם אנשים שגורמים לכם ללחץ או שמתייחסים אליכם באופן שלילי. אם מישהו משפיע לרעה על הרווחה הנפשית שלכם, עדיף פשוט לא להיות במחיצתו.

הכירו את הגבולות שלכם

כלומר, הבינו עם מה אתם יכולים או לא יכולים להתמודד. אל תעשו דברים רק בגלל שאנשים אחרים עושים אותם, אלא בצעו פעולות שאתם רוצים לעשות. אם אתם יודעים, למשל, שאתם עייפים מכדי לצאת לטיול, אל תצאו.

אם היה לכם שבוע עמוס, אבל החברים שלכם רוצים לצאת לבלות בסוף השבוע, קחו את הזמן לחשוב אם זה יותר מדי בשבילכם. במילים אחרות, למדו כיצד לומר לא.

הגיע הזמן להחזיר את השליטה לחיים

אם אתם צופים בחדשות או בסרטים עצובים או מפחידים, או כל משהו אחר שגורם לכם לחרדה ולחץ, אל תעשו את זה. אם צריך, הימנעו מצפייה בחדשות, והתחילו לצפות בקומדיות.

אבל בשורה התחתונה, חשוב שתבינו אם המצב באמת כל כך נורא?

חשוב להבין שהדברים שאתם חושבים, שמדאיגים אתכם וגורמים לכם ללחץ, הם ברובם לא אמיתיים. וגם אם הם אמיתיים, אז יש לכם אפשרויות שיעזרו לכם להתגבר על הלחץ ולהתנהל מתוך מצב שהוא פחות חרדתי.

כשאתם מבינים שהמצב לא באמת כל כך נורא כמו שאתם מאמינים, הקולות הפנימיים פשוט מתנדפים, לפחות ברובם הגדול, או שהם מתחלפים בקולות חיוביים שמובילים אתכם לצמיחה, שגשוג והצלחה.

פוסטים חשובים נוספים לקריאה

גלילה לראש העמוד
דלג לתוכן