בכל יום יש לנו עשרות החלטות שאנחנו צריכים לקבל, קטנות או גדולות, ואם לא נייעל את תהליך קבלת ההחלטות שלנו, נמצא את עצמנו משקיעים שעות ארוכות ויקרות מדי יום בהרהורים, ובעריכה ובהייה ברשימות אינסופיות של ה'בעד' וה'נגד' על כל החלטה.
זה יכול להתחיל עם הצורך להחליט מה ללבוש בבוקר לעבודה, מה או איפה לאכול בצהריים, ולהסתיים בשאלה אם לקחת הלוואה או משכנתא ומאיפה. לא משנה אילו החלטות ניצבות בפניכם, לפעמים נדמה שכל החלטה שאתם מקבלים מביאה איתה את הצורך לקבל עוד עשר החלטות חדשות לפחות.
אבל החיים לא מחכים לנו שנגמור להרהר
הם ממשיכים, ובקצב מסחרר. לכן כל התהליך הזה של קבלת החלטות, חייב להשתכלל ולהתייעל, לא משנה איזו החלטה אתם צריכים לקבל, יש שלושה צעדים פשוטים שיעזרו לכם לקבל אותה במהירות וביעילות.
ראשית חשוב להבין עובדה אחת פשוטה: אין כזה דבר "החלטה נכונה" או "לא נכונה". את המסקנה הזו אפשר להסיק רק לאחר שמחליטים ועושים משהו. לכן שלב ההתלבטות צריך להיות קצר ומחושב. עם בחינת כל הפרמטרים וההשערות, כשהמטרה אליה אנחנו מכוונים נמצאת לנגד עינינו, ניתן להחליט ולבחור את ההחלטה שנראה שתיקח אותנו הכי קרוב לקראת השגת המטרה.
אז במקום להתלבט, פשוט מחליטים ופועלים. מה כבר יכול לקרות?
היות ואף אחד מאיתנו לא יכול באמת לחזות את העתיד (טוב, לפחות כמעט אף אחד מאיתנו), רק לאחר שנחליט ונחווה את התוצאה, נדע אם החלטנו נכון או לא. הנקודה היא שעדיף להיות עסוקים בלהחליט ולפעול מאשר לבלות את החיים בתכנונים, מחשבות והתלבטויות שבכל מקרה לא יובילו אותנו לקראת השגת המטרות.
שלושת הצעדים הקלים והפשוטים לקבלת החלטות מאפשרים לנו להחליט לאחר שאנחנו אוספים את כל המידע, נצמדים למטרה אותה אנחנו רוצים להשיג, ופשוט בוחרים. תהליך מוגדר זה מספק לנו גם הזדמנות, בסופו של דבר, לבחון אם ההחלטה הייתה נכונה. מוכנים להתחיל חיים נטולי התלבטויות? אל תחשבו על זה יותר מדי. פשוט המשיכו לקרוא.
צעד ראשון: איסוף נתונים שיתמכו בהחלטות מושכלות
כמה החלטות, כמו לאן ללכת לארוחת הצהריים או מה ללבוש לראיון עבודה, עשויות לדרוש קצת התלבטות, אבל בסופו של דבר הן מתקבלות במהירות יחסית. יחד עם זאת, אם אתם מתמודדים עם אתגרים שההחלטה לגביהם תהיה בעלת השפעה גדולה יותר עליכם ועל אחרים, אתם עשויים להזדקק למקורות שונים שיעזרו לכם להחליט.
לכן, כשאתם ניצבים בפני קבלת החלטה חשובה, הצעד הראשון שיכול לעזור לכם להגיע לקבלת החלטה מושכלת הוא לאסוף ולנתח מידע שיכול להשפיע על מהלך הפעולה שלכם. כדי לאסוף את הנתונים במהירות וביעילות, מומלץ לקחת בחשבון את ההיבטים הבאים:
הגדרת המטרה הסופית
איזה מידע אתם צריכים כדי להגיע להחלטה מושכלת? תשובה מדויקת לשאלה זו מסייעת לכם לאסוף את הנתונים הדרושים. כשתבינו היכן אתם יכולים למצוא את הנתונים שיעזרו לכם להחליט, תוכלו להמשיך לקראת השלב הבא.
יש לכם את הנתונים? מצוין. עכשיו התבוננו על התמונה הגדולה
כלומר, אל תבחנו כל נתון בשבע עיניים ואל תתנו לנתונים שמצאתם להפחיד אתכם או להשהות אתכם. לפעמים תגלו שהמידע שאספתם, או חלקו, סותר את המטרה שלכם, ולכן זהו מידע מיותר שלא יעזור לכם בהמשך.
היצמדו לנתונים שיעזרו לכם, והשתדלו לשמור על ראש פתוח כשאתם מפרשים את הנתונים שלכם. אתם תגלו שכשאתם מתבוננים על התמונה הגדולה, בזכות הנתונים שאתם צריכים, אתם מתקרבים יותר לקבלת ההחלטה.
צעד שני: נצמדים למטרה הסופית בלי פחד
במהלך השנים שאני מאמן, ולומד מכל מתאמן, מצאתי שאחד המכשולים הגדולים ביותר הניצבים בפני הגשמת חלומות הוא חוסר החלטיות. הפחד הזה מפני קבלת החלטות שגויות הוא שמעכב אנשים רבים מפני הגשמת חלומותיהם.
חוסר החלטיות מוביל לסחבת אינסופית, מצב תמידי שבו אנחנו ממשיכים לדחות את קבלת ההחלטה עד שהחיים מקבלים אותה עבורנו. אל תתנו לחוסר החלטיות או פחד מפני קבלת החלטות שגויות, לנהל את חייכם.
כי הזדמנויות מגיעות רק כשמקבלים החלטות
כולנו חטאנו בזה. כל כך פעמים בחיים לא הצטערנו על החלטות שקיבלנו, אלא הצטערנו על ההחלטות שלא קיבלנו, ועל ההזדמנויות שהנחנו להן לחלוף על פנינו. חשוב להבין את הנקודה הזאת: אי אפשר לנצל הזדמנויות אם לא מחליטים.
אחרי שאספנו את המידע הדרוש לנו לקבלת ההחלטה, ושמרנו את המטרה הסופית כל הזמן בראש, אנחנו יכולים להתקרב לקראת השגת התוצאות, שנותנות לנו כוח ובהירות. צעדים אלו מאפשרים לנו לקבל החלטות בקלות, כמעט ללא מאמץ, ומתוך ידיעה שאנחנו מחויבים במאת האחוזים להחלטות שלנו. בטווח הארוך, נוכל להתבונן לארוך ולשמוח שפשוט החלטנו. ככה. ישר. באומץ.
הסוד הוא שרק לאחר שמקבלים את ההחלטה מבינים אם היא טובה
בסופו של דבר, אתם חיים עם הבחירות שביצעתם, אז מה הערכים שקובעים אם קיבלתם החלטה טובה או שגויה? אני מאמין שיש שני ערכי מפתח:
- במבט לאחור, האם אתם מרגישים שקיבלתם החלטות נכונות?
- האם קיבלתם את ההחלטות במהירות?
אני מאמין שחשוב ביותר לא רק לקבל החלטות טובות, אלא לקבל אותן בהקדם האפשרי, כך שלא ניתן לסיכויים לחלוף על פנינו. חמושים עם הידע הזה, נוכל לקבל החלטות במהירות. האם ההחלטות שלנו טובות או שגויות? האם הן עובדות? רק אתם תשפטו.
הצעד השלישי: פשוט מחליטים!
קבלת החלטות היא דרך יצירתית ודינמית להשיג מטרות. במקום לבלות את החיים במחשבות והתלבטויות, פשוט קובעים את המטרה הסופית אליה רוצים להגיע, אוספים את הנתונים, בוחנים אותם כדי לראות אם הם משרתים את המטרה, ופשוט מחליטים.
הופכים את החיים לפעילים במקום לפסיביים, ומבינים את הדרך לחיות עם ההחלטות שקיבלתם. אני מבטיח לכם שעם הכלים האלה, גם אם קיבלתם החלטות "שגויות", תוכלו לתקן אותן במהירות ולקבל החלטות טובות יותר. אבל לפחות תדעו שפעלתם. שהתקדמתם. שלא הנחתם לחיים להחליט עבורכם. שיש לכם שאיפות ומטרות, ושעשיתם הכול על מנת להשיג אותן.
פשוט משחררים את החסמים הפנימיים שעוצרים אותנו בדרך להשגת המטרות שלנו, ומחליטים. לא, באמת, כי מה כבר יכול לקרות?